Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
18 List

Rosół na przeziębienie!

 Niestety jesienno-zimowa aura nie sprzyja zdrowiu, więc łatwo o przeziębienie... ;/ Ale mam na to swój domowy sposób! Rozgrzewający rosół, pełen przypraw i warzyw. Koniecznie spróbujcie jeśli "coś Was bierze...";D 

 Ja najbardziej go lubię z domowymi kluseczkami z pietruszką, ale możecie go także popijać jako bulion. Świetnie sprawdzi się jako baza do orientalnych zup np. tajskiej a z warzyw i mięsa możecie zrobić potrawkę :D!

Potrzebujesz:

  • ok 1,5 kg mięsa z kurczaka z kością 
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • 3 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • por
  • 1 papryczka chili (w zależności jak ostre lubisz)
  • 5 cm korzeń imbiru
  • korzeń kurkumy (lub łyżeczka przyprawy)
  • lubczyk suszony lub świeży 
  • ziarna pieprzu, ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe
  • zielona pietruszka

1. Cebulę opiecz na suchej patelni lub w piekarniku.

2. Mięso włóż do zimnej wody i zagotuj. Jeśli to konieczne, zbierz szumowinę.

3. Dodaj pieprz, imbir, kurkumę, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj ok 15 min

4. Do wywaru włóż warzywa, papryczkę chili, czosnek i opieczoną cebulę.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu ok 2h. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

Gotowe! 

1 komentarz

Agnieszka  -  14 grudnia, 2018 o godz. 11:36 odpowiedz

Super, Pani Dagmaro! Rosołek pycha! Inny niż u Babci, ale równie pyszny i aromatyczny

Twój komentarz




POKAŻ