Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
22 Sier

Azjatycki makaron z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.

 Jeśli znudził Wam się tradycyjny kurczak z warzywami to koniecznie musicie tego spróbować!;) Bardzo szybki w przygotowaniu i pyszny oczywiście!

Potrzebujesz:

- ok 80g fileta z kurczaka

- 50g makaronu gryczanego Soba

- 100ml mleka kokosowego

- pół średniej marchewki

- 2-3 pieczarki

- ok 30g czerwonej papryki

- 1/4 średniej cukinii

- kilka różyczek brokułu

- 1cm korzeń imbiru

- ząbek czosnku

- papryczka chili (opcjonalnie wg uznania)

-  łyżeczka mieszanki ziół tajskich KOTANYI 

- łyżka zielonej pietruszki lub kolendry 

- łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

2. Kurczaka podsmaż na oleju i dodaj drobno posiekany czosnek i imbir.

3. Warzywa pokrój w plastry. Dodaj do kurczaka i podsmaż razem ok 5 min.

4. Dodaj mleko kokosowe i resztę przypraw. Duś razem aż mleko lekko zgęstnieje a warzywa będą lekko chrupiące. 

Podawaj z makaronem i zieloną natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego! ;D

 

1 komentarz

Anka  -  18 października, 2018 o godz. 15:49 odpowiedz

Bardzo dobry, robię go przynajmniej raz w tygodniu, tylko z ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ