
Na porcje dla 4 osób potrzebujesz:
- 800g dyni
- 3 ziemniaki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 cm korzenia imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- Szczypta chili
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Puszka mleka kokosowego
- Natka pietruszki
- 4 łyżki płatków migdałowych
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojoną cebulę. Po około 2 minutach dodać zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy i posiekany korzeń imbiru.
- Pokrojone i obrane warzywa wrzucić do garnka z cebulą i przyprawami. Podlać bulionem do wysokości warzyw. Gotować aż warzywa będą miękkie.
- Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku. Zblendować na gładki krem.
- Podawać z siekaną natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałowymi
Smacznego! :)
1 komentarz
Robiłam,pychotka!