Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
24 Wrze

Rozgrzewający krem z dyni

Mamy jesień, wiec nie mogę nie wspomnieć o jej królowej- dyni! Dziś rozgrzewająca zupa z mleczkiem kokosowym, idealna na chłodniejsze dni;) 

Na porcje dla 4 osób potrzebujesz:

  • 800g dyni 
  • 3 ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 cm korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Szczypta chili
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Puszka mleka kokosowego
  • Natka pietruszki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojoną cebulę. Po około 2 minutach dodać zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy i posiekany korzeń imbiru.
  2. Pokrojone i obrane warzywa wrzucić do garnka z cebulą i przyprawami. Podlać bulionem do wysokości warzyw. Gotować aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku. Zblendować na gładki krem.
  4. Podawać z siekaną natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałowymi

Smacznego! :)

 

1 komentarz

Zuza  -  18 października, 2018 o godz. 15:44 odpowiedz

Robiłam,pychotka!

Twój komentarz




POKAŻ