
Składniki:
- 100g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki ksylitolu lub miodu
- 1/2 szklanki naturalnego kakao
- szczyptę sody
- 2 łyżki otrębów pszennych
- ok 4 łyżki orzeszków ziemnych
Polewa:
- masło orzechowe 100%
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu należy wystudzić.
2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz orzechów ziemnych włóż do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
3. Blaszkę (najlepiej o wymiarach 22x22cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto (jest dość rzadkie). Wierzch posyp orzechami ziemnymi i piecz ok 40 min w 180 stopniach.
4. Odstaw brownie do ostygnięcia i polej delikatnie lekko rozpuszczonym masłem orzechowym!
Ciasto praktycznie nie rośnie i powinno być lekko wilgotne w środku. Można je także pokroić w formie batoników i świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie;)
Smacznego!
Twój komentarz