Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
20 Sty

Brownie jaglane z masłem orzechowym!

 Nie wiem jak mogłam do tego dopuścić, ale nie było jeszcze żadnego przepisu na coś słodkiego i zdrowego!;) Czas na przepis dla wielbicieli czekolady i brownies! Ciasto bardzo proste, szybkie i ma kluczową zaletę, jest bardzo sycące !;D

Składniki:

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 1/2 szklanki naturalnego kakao
  • szczyptę sody
  • 2 łyżki otrębów pszennych 
  • ok 4 łyżki orzeszków ziemnych

Polewa:

  • masło orzechowe 100%

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu należy wystudzić.

2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz orzechów ziemnych włóż do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.

3. Blaszkę (najlepiej o wymiarach 22x22cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto (jest dość rzadkie). Wierzch posyp orzechami ziemnymi i piecz ok 40 min w 180 stopniach.

4. Odstaw brownie do ostygnięcia i polej delikatnie lekko rozpuszczonym masłem orzechowym!

Ciasto praktycznie nie rośnie i powinno być lekko wilgotne w środku. Można je także pokroić w formie batoników i świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie;)

Smacznego!

 

Twój komentarz




POKAŻ