Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
27 Sty

Sałatka z pieczonym batatem i perłowym kuskusem.

  Jakiś czas temu kupiłam po raz pierwszy kuskus perłowy i długo nie miałam na niego pomysłu. Nie jest to w zasadzie kasza, bardziej wyrób powstały z mąki pszenicy durum. Pod względem zawartości substancji odżywczych też do czołówki się nie zalicza... Tak czy inaczej warto spróbować i postawić na różnorodność, reszta składników sałatki to już same bombmy witaminowe!;D 

Składniki:

  • 50g kuskusu perłowego lub dowolnej kaszy
  • pół batata
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • łodyga selera naciowego
  • mix sałat
  • 1/4 awokado
  • 2 łyżki pestek z granata

 

Przygotowanie:

1. Batata pokrój w kostkę i przypraw (u mnie: chill, oregano, czosnek), skrop oliwą i piecz w piekarniku ok 30 min w 180 stopniach

2. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu

3. Warzywa pokrój i połącz z mixem sałat, batatem i kaszą. Posyp pestkami granata.

Gotowe! Proste i szybkie, idealne do zabrania na wynos;)

Twój komentarz




POKAŻ