Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
06 Sty

Ciecierzyca ze szpinakiem i sosem pomidorowym podana z kaszą jaglaną

 Idealna opcja jeśli szukasz pomysłu na posiłek bezmięsny! Szybko i zdrowo czy tak jak lubię najbardziej;)

 Składniki (ok 2 porcje):

  • puszka pomidorów
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 garści szpinaku baby
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra- przyprawa
  • przyprawa garam masala
  • łyżka oliwy
  • ok 80 g kaszy jaglanej
  • zielona pietruszka
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Następnie wrzuć szpinak i ugotowaną ciecierzycę. Jak szpinak straci na objętości połącz z pomidorami z puszki. Dopraw do smaku i duś ok 10 min aż woda z pomidorów odparuje.

2. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na koniec wymieszaj z zieloną pietruszką. 

GOTOWE!

1 komentarz

Agnieszka  -  20 stycznia, 2019 o godz. 16:17 odpowiedz

Pani Dagmaro, prosimy o pomysł na pyszny deser. Nie przepadam za ciecierzycą ale smakowało mi i nie jest to danie skomplikowane do przyrządzenia.

Twój komentarz




POKAŻ