Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
25 Kwie

Frittata ze szparagami

Sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami co niezmiernie mnie cieszy! Nie trwa długo dlatego korzystajcie póki są!:)

U mnie w wersji z jajkami, idealne połączenie na śniadanie, kolację lub na zimno jako posiłek do pracy.

Składniki:

  • 3 jaja
  • szparagi zielone (ok 4 sztuk)
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 papryki czerwonej
  • łyżeczka masła
  • suszone pomidory (ok 2 plastry)
  • sól, pieprz, dowolne zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich)

Sposób przygotowania:

1. Szparagi gotuj ok 3 min w lekko osolonej wodzie, następnie schłodź zimną wodą. 

2. Jaja roztrzep dokładnie z solą, pieprzem i ziołami.

3. Warzywa razem ze szparagami pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z jajkami.

4. Małą blaszkę do pieczenia lub kokilki wysmaruj tłuszczem, wlej masę jajeczną z warzywami i piecz w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach

*Można również frittate przygotować na patelni w formie omletu.

Twój komentarz




POKAŻ