Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
01 Czerw

Truskawkowe crumble z owsiano-orzechową kruszonką

Truskawki w pełni, więc czas na szybki i prosty przepis! Przygotowanie zajmie wam ok 25 min także jeśli zbliżają się do Was goście na kawę lub macie ochotę na pyszny deser to sprawdzi się idealnie;)

Składniki (2 porcje):

  • ok 10 truskawek
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • łyżeczka mąki ryżowej
  • łyżka mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:

Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na ćwiartki. Oprószyć mąką ryżową (dzięki temu jak owoce puszczą sok utworzy się pyszny gęsty sos).  W miseczce wymieszać płatki z mąką, masłem orzechowym, pestkami dyni i ksylitolem. Owoce przełożyć do 2 żaroodpornych foremek lub jednej większej. Posypać kruszonką i zapiec w piekarniku ok 25 min aż owoce puszczą sok a kruszonka będzie złota. I już;)

P.S Najlepiej smakuje z kleksem jogurtu naturalnego lub... lodami waniliowymi ale tego nie wiece ode mnie ;D

Smacznego!

 

 

Twój komentarz




POKAŻ