Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
13 Lip

Kaszotto z botwinką i dorszem.

Lato w pełni i w końcu możemy korzystać ze wszystkich dobroci. Botwinka kojarzy się głównie z zupą a ja tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i znaleźć inne zastosowanie. Przyznam, że wyszło pyszne, razem z delikatnym dorszem tworzy propozycję na pyszny i zdrowy obiad;)

 

Składniki na 2 porcje:

Kaszotto:

  • kasza pęczak 100g
  • pęczek botwinki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek. Dodać kaszę i wymieszać. Z botwinki odkroić korzeń i pokroić w drobną kostkę, dodać do kaszy. Stopniowo podlewać bulionem. Dusić ok 15 min aż kasza będzie lekko miękka. Liście i łodygi pokroić drobno i wrzucić do kaszotta. Przyprawić, w razie potrzeby podlewać wodą aż kasza będzie wystarczająco miękka a liście stracą objętość.

Dorsz:

  • 300g polędwicy z dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • łyżka oliwy z oliwek

Dorsza natrzeć przyprawami i oliwą. Zawinąć w papier do pieczenia i piec w piekarniku ok 15 minut. Podawać z botwinkową kaszą.

Smacznego!;)

 

Twój komentarz




POKAŻ