Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
27 Sty

Domowe bułeczki orkiszowe z ziarnami

Uwielbiam domowe pieczywo! Piękny zapach w całym domu, pewność, że nie ma tam żadnych zbędnych dodatków i oczywiście smak ciepłego pieczywa z masłem... mniam! Przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki, bez problemu można je także przechowywać ok 2 dni;)

Składniki (ok 6-8 sztuk)

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej typ 750 (można całkowicie zastąpić pełnoziarnistą, będą wtedy mniej wyrośnięte i miękkie)
  • 100ml maślanki
  • 50ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 30g miękkiego masła
  • 35g pestek dyni
  • 35g nasion słonecznika
  • 25g siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo do dekoracji:

  • jajko
  • nasiona (dynia, słonecznik, len) 

 

Przygotowanie:

 Nasiona zalać wrzątkiem, odczekać ok 10 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku (będą dość kleiste). W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. W osobnej misce umieścić resztę składników, nasiona i wlać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać bardzo dokładnie ok 10 minut aż będzie łatwo odklejać się od ręki. Gotowe wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować równy prostokąt o grubości ok 2-4 cm. Ciasto podzielić na 6-8 równych prostokątów i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. 

 Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Piec ok 20 minut aż do zarumienienia.

Twój komentarz




POKAŻ