Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
13 Paź

Sałatka z pieczoną dynią i serem pleśniowym

 Dynię albo się kocha albo... znajdzie na nią swój ulubiony sosób;) 

0,5 dyni hokkaido (ok 0,5kg)
1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 
100g orzechów włoskich
125g niebieskiego sera pleśniowego
oliwa z oliwek



Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ