Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
15 Marz

Zupa z soczewicą, batatami i jarmużem

  Zastanawiałam się długo jak "odczarować" jarmuż, który nie każdemu przypada do gustu i zdecydowanie mam sposób! Oprócz tego zupy są super sposobem na wykorzystanie produktów, które mamy w domu:)

Składniki (ok 4 porcje)

  • 80g czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka krojonych pomidorów
  • ok 100 ml śmietanki 18% (można pominąć)
  • 1 średni batat
  • garść liści jarmużu (bez łodyg)
  • łodyga selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (ok 1cm)
  • przyprawy: kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ziarna kolendry, chili

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i imbir. Soczewicę opłukać a seler pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do garnka. Następnie dodać pomidory w puszce i pokrojony w kostkę batat. Uzupełnić wodą i gotować ok 10 minut. Na koniec wlać śmietankę, dorzucić jarmuż i ewentualnie doprawić dodatkowo wg uznania. Gotować jeszcze ok 5 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ