Dagmara Wójtowicz-Ceglarek
21 Marz

Orkiszowy chleb z ziarnami

Do ciepłego domowego chleba nie trzeba nikogo przekonywać... jest pyszny! Dodatkowo bardzo prosty, szybki i bez zbędnych dodatków. 

Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200g mąki pszennej (u mnie typ 750)
  • 20g świeżych drożdży
  • 350g letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  •  

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników (mąkę przesiać) wymieszać w osobnej misce. Jak już drożdże zaczną prace (widoczne bąbelki) dodać suche składniki i delikatnie zagniatać na gładkie lekko rzadkie ciasto. Odstawić na ok 2h w ciepłe miejsce. 

Rozgrzać piekarnik do 220-250 stopni. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne i nagrzewać. 

Po ok 2h jeszcze raz zagnieść ciasto i jeśli jest konieczność dodać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie formować się w niewielki okrągły bochenek (ciasto powinno być delikatne, nie za twarde).

Gdy piekarnik i naczynie będzie nagrzane delikatnie umieścić w nim ciasto. Piec ok 50 minut aż skórka będzie złota. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić na kratce do pieczenia. Teraz już tylko trzeba być cierpliwym i chwilę poczekać zanim zaczniemy kroić;) 

P.S. Chleb można także przygotować z mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej. 

 

Twój komentarz




POKAŻ